Parcul Natural Porțile de Fier din Mehedinți – patrimoniu științific și peisagistic unic în lume

Divertisment

Una dintre cele mai spectaculoase arii protejate din România, cu o suprafață de 115.655 de hectare, urmărind pe o distanță de aproximativ 140 de kilometri cursul Dunării, poartă numele de Parcul Natural Porțile de Fier.

Directorul acestuia, Marian Jiplea, a declarat pentru AGERPRES că, datorită complexității geologice, diversității biologice, vestigiilor cultural-istorice identificate în cuprinsul său, Parcul Natural Porțile de Fier constituie un patrimoniu științific și peisagistic unic în lume, aici existând 18 rezervații cu protecție integrală.

„În perimetrul acestora sunt identificate jumătate din numărul speciilor cunoscute în flora țării noastre, iar diversitatea habitatelor în care trăiesc numeroase specii de pești, reptile, mamifere și păsări asigură echilibrul ecologic al Europei”, a spus Marian Jiplea.

El a adăugat că mai ales sectorul riveran al Dunării prezintă, din perspectivă geologică, trăsături rare din punct de vedere morfologic, paleontologic și structural.

„La tot pasul, în ținutul Dunării dintre Drobeta Turnu Severin și Moldova Veche, se întâlnesc unități istorice deosebit de valoroase pentru civilizația omului, aici descoperindu-se urmele celei mai vechi așezări umane stabilite în Europa, a cărei vechime este datată acum 9.000 de ani”, a menționat Marian Jiplea. 

Printre primele repere care îl impresionează pe călătorul avid de istorie, și nu numai, se află Muzeul Regiunii Porților de Fier înființat în anul 1912 și care deține peste 100.000 de obiecte de patrimoniu, apoi ruinele podului lui Traian, Castrul roman, Cetatea Severinului, Cetatea feudală de pe Insula Banului, situl arheologic de la Schela Cladovei, Mănăstirea Vodița, chipul regelui dac Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Cetatea Tri Kule.

„Rezervațiile paleontologice Saraorski și Bahna furnizează informații prețioase despre trecutul geologic al întregii regiuni. Se găsesc aici indicii indubitabile privind geneza defileului Cazanelor și care demonstrează că Dunărea este mai nouă în această parte de țară decât bazinul hidrografic al râului Jiu, formațiunile geologice conținând din abundență calcare cuarțoase, mezozoice și jurasice, calcit, roci metamorfice și vulcanice”, a afirmat Marian Jiplea. 

Toate acestea au devenit destinații atractive atât pentru turismul științific, cât și pentru cel de aventură, care, prin peisajele endocarstice de o nebănuită frumusețe oferite, adună în regiune, anual, zeci de mii de oameni. Peștera Punicova, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Punctul fosilifer Bahna, vârful vulcanic Trescovăț, amfiteatrul Zeliște-Veligan sunt doar câteva dintre comorile naturale ale Parcului Natural Porțile de Fier. 

„În ceea ce privește flora, se poate arăta că specialiștii au descoperit în acest areal 171 de asociații vegetale de cormofite, cuprinse în 20 de clase de vegetație, dintre care 26 sunt endemice. Cât despre faună, putem semnala 34 de specii aparținând clasei Mammalia, șapte carnivore, patru ierbivore, 14 specii de amfibieni și 17 specii de reptile dintre care emblematică pentru parc este țestoasa lui Hermann (Testudo hermanni boettgeri). Dintre speciile de reptile amintim șopârla de pădure (Darevskia pontica), șopârla de ziduri (Podarcis muralis), șopârla de câmp (Podarcis taurica), gușterul (Lacerta viridis), balaurul (Dolychophis jugularis) și vipera cu corn (Vipera ammodytes). De asemenea, au fost identificate 205 specii de păsări, 133 dintre acestea strict protejate”, a explicat Marian Jiplea. 

El a spus că toate comunitățile locale situate în zona riverană a fluviului Dunărea se deosebesc între ele din punct de vedere etnografic. O notă aparte fac satele Eșelnița și Svinița, unde, anual, au loc evenimente culturale la care participă mii de turiști veniți din toate colțurile Europei să fie martori la târgul de produse alimentare și meșteșugărești, la festivalul smochinului și, nu în ultimul rând, să ia munții în piept pe cele aproape 20 de trasee turistice existente, marcate pe hărțile turistice internaționale.

„În zonă există aproximativ 50 de pensiuni și minihoteluri. Administrațiile acestora organizează permanent croaziere pe Dunăre cu ambarcațiuni ușoare care permit accesul la monumentele naturale și istorice transfrontaliere aflate pe ambele maluri”, a conchis directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Marian Jiplea.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.