Muzeul de artă din Drobeta Turnu Severin, lada cu zestre a poporului român

Divertisment

Muzeul de Artă din municipiul Drobeta Turnu Severin este adăpostit într-o clădire somptuoasă, datând din anul 1890, construită cu meșteri italieni de familia de negustori Sabetay, cea mai renumită și bogată de pe aceste meleaguri. Micul palat, cum a fost denumit în presa vremii, devine după 1948 pentru mulți ani sediul Securității, iar proprietarii, declarați ,,dușmani ai poporului’ sunt evacuați.

Instituția, monument veritabil de arhitectură, în anul 1971 a fost amenajată ca reședință a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, iar după 1990 intră în patrimoniul Muzeului ,,Regiunii Porților de Fier’ care o transformă în secție de artă și este introdusă în lista monumentelor UNESCO.

,,Interiorul Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin se caracterizează prin decoruri în stucaturi baroce, lambriuri sculptate în lemn de stejar cu frize aurite, picturi murale, mozaicuri de oglinzi și vitralii venețiene din cristal, candelabre din bronz aurit și cristal. Mobilierul stil Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea, sobele de teracotă italiană, crează vizitatorului senzația unui univers fantastic, încărcat de poezie și mister ‘, a afirmat directorul Doina Chircu.

Potrivit sursei citate, colecțiile muzeale existente aici etalează valori unice, începând cu arta feudală și terminând cu cea a secolului XX, în spațiul destinat acesteia întâlnindu-se spiritul marilor plasticieni și sculptori români, și nu numai: Aman, Grigorescu,Tonitza, Luchian, Pallady, Ressu, Petrașcu, Iser, Țuculescu, Catargi, Dumitru Ghiață, Anghel, Irimescu, Mendrea, Baraschi, Theodorescu Sion, Victor Brauner, Hans Herman, Corneliu Baba, Sirato, Mutzner și Jalea.

,,În inventarul muzeului se află în colecții 1.264 tablouri de pictură și grafică, 435 de icoane, majoritatea provenind de la bisericile din lemn din județul Mehedinți și 465 sculpturi și artă decorativă brâncovenească, modernă și contemporană’, a afirmat Chircu.

În curtea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin se află statuia marelui sculptor severinean Gheorghe Anghel (1904-1966), cel care avea să ridice în parcul Liceului ,,Traian’ din Drobeta Turnu Severin și în fața Ateneului din București statuile marelui poet român Mihai Eminescu.

,,Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin, situat în centrul localității, este unul dintre cele mai prețioase obiective culturale din sud-vestul țării. El se află menționat în toate hărțile și ghidurile turistice din Europa unde iubitorii de frumos pot întâlni capodopere ale picturii, sculpturii și graficii universale’, a mai spus Doina Chircu.

În ,,Palatul baroc’, cum este el cunoscut, se organizează periodic expoziții cu lucrările artiștilor tezaurizați și ai pictorilor contemporani și se desfășoară manifestări culturale la care, în decursul unui an, participă peste 50.000 de persoane.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.