POR 2014-2020: Proiecte de peste 115 milioane de lei pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Drobeta-Turnu Severin

Economic

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a semnat astăzi, 30 octombrie, 6 contracte de finanţare cu fonduri nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, pentru proiecte care vizează sprijinirea dezvoltării urbane durabile în Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinţi).

Proiectele vor fi implementate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (în calitate de lider de parteneriat) şi municipiul Drobeta-Turnu Severin (în calitate de partener) şi au ca obiective:

  • achiziţia de 6 autobuze electrice pentru înlocuirea parţială a parcului de vehicule;
  • modernizarea staţiilor prin achiziţionarea unui adăpost modern, cu acoperiş din panouri fotovoltaice;
  • crearea unui traseu modern favorabil deplasărilor nemotorizate prin amenajarea unor piste de biciclete pe o lungime de 8,997 km;
  • dezvoltarea unui sistem integrat de închiriere a bicicletelor pentru promovarea mobilităţii durabile, diminuarea poluării şi a zgomotului urban în oraş; astfel, vor fi create 21 de staţii inteligente de andocare a flotei de biciclete (17 staţii simple şi 4 staţii duble), prevăzute cu 240 de biciclete mecanice inteligente, 5 triciclete pentru seniori şi 5 triciclete pentru persoane cu dizabilităţi;
  • transformarea unui teren viran de la marginea localităţii într-un parc cu posibilităţi multiple de recreere, pentru toate vârstele; prin reconversia terenului abandonat şi neutilizat, la nivelul municipiului Drobeta-Turnu Severin, suprafaţa spaţiilor verzi va creşte cu 8.004 mp;
  • sprijin pentru cele 160 de persoane care fac parte din comunitatea defavorizată din zona urbană Banoviţa, care vor beneficia de extinderea şi dotarea spaţiului verde cu alei pietonale, stâlpi de iluminat prevăzuţi cu sisteme de supraveghere video şi Wi-fi conectate prin reţea la dispeceratul local de poliţie.

„Felicit autorităţile locale pentru implicarea de care dau dovadă, iar Drobeta-Turnu Severin este un etalon în utilizarea fondurilor europene şi guvernamentale, având încheiate, până în prezent, 40 de contracte cu MDRAP, prin toate programele pe care ministerul le coordonează. În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, dacă, la sfârşitul anului 2017, la nivel naţional erau încheiate doar 8 contracte, iată că astăzi avem peste 5.000 de contracte semnate, în valoare de 8,5 miliarde de euro”, a precizat ministrul dezvoltării.

Valoarea finanţării nerambursabile a celor şase proiecte este de 115.487.914,15 lei.

Tot astăzi, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a semnat şi două contracte, în valoare de peste 112 milioane de lei, care urmăresc modernizarea infrastructurii aferente transportului public de călători cu tramvaiul în municipiul Craiova (jud. Dolj):

  • modernizarea şi reabilitarea căilor de tramvai de pe Calea Severinului şi str. Henry Ford;
  • reabilitarea staţiilor de redresare şi a echipamentelor aferente pentu alimentarea electrică a tramvaielor.

POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Alocarea estimată se ridică la 8,38 miliarde euro, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE (prin FEDR), iar 1,52 miliarde de euro – contribuţia naţională. Autoritatea de Management a programului funcţionează la nivelul MDRAP.

POR 2014-2020 finanţează proiecte care contribuie la obiectivul general de creştere a competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii şi serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să-şi poată gestiona în mod eficient resursele şi să-şi valorifice potenţialul de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.